A platformos szandálok a kellemes tavaszi időben és a nyári kánikulában is jó szolgálatot tesznek a lábunknak. Abban az esetben, ha mellőznénk például a sarut, mert magasabb megoldásra vágyunk, vegyük elő a platformos szandálokat. Ezek a kényelmes lábbelik nem terhelik meg úgy a lábat és a gerincoszlopot, mint egy tűsarkú, ráadásul már az ókori görög államokban is előszeretettel hordták őket. Te tudod, hogy miért?

Bár a platformos szandálok és platformos cipők az 1970-es években élték virágkorukat, azért már az i.e. 5. században sem voltak ismeretlenek. Főleg az ókori görög városállamokban, ahol nemcsak az utcán futhattunk volna össze képzeletbeli történelmi sétánkon egy ilyen lábbelivel, hanem a korabeli színházakban is. 

platform borgo szandál

Akkoriban még nem volt annyira fejlett a színpadtechnika mint manapság, ami rontotta az előadás élményét. Ráadásul a teátrumok sem feltétlenül úgy épültek meg, minden helyről jól lehessen látni a színpadi eseményeket, ami zavarta a közönséget.. Emiatt volt szükségük a férfi színészeknek arra – főként az alacsonyabbaknak – hogy valahogyan növeljék a magasságukat. Ezért találták ki a platformos cipőket, amelyek akár 10-15 centivel is megnyújtották az alakjukat, így a kevésbé jó helyen ülő vendégek is láthatták őket.

Persze ez korántsem volt egyedi megoldás. Az ókori Indiában például Paduka néven volt ismert a magas talpú cipellő, és főként a kasztrendszer felsőbb rétegeiben vált igazán kedvelt lábbelivé. Ott például a hatalmat és az előkelőséget szimbolizálta.

 

Platformos cipők Velencétől Londonig és az 1970-es évekig

 

De nemcsak az ókorban ismerték már a platformos cipők korabeli változatát, hanem a 14-17. századi Libanonban és a 15. századi Velencében is. Mivel a városállam cölöpökre épült és gyakran tengervíz mosta az utcákat, a velencei polgároknak kihívást jelentet száraz talppal közlekedni a macskaköveken. 

Emiatt hódoltak előszeretettel a velenceiek a Zoccoli viselésének, aminek inkább praktikus okai voltak, mintsem a divatos megjelenést szolgálják. Ez a platformcipő gondoskodott ugyanis arról, hogy a velencei nők és férfiak száraz lábbal, biztonságosan ússzák meg az utcáikat olykor ellepő víztömeget.

platform borgo

Ezen felül egyébként a japán gésák fatalpú Okoboja, valamint a londoni felsőbb körökben született kurtizánok körében népszerű Pattens is koruk platformos cipője volt. Mindenesetre a platformcipők igazi aranykora az 1970-es években, a diszkókorszak hajnalán érkezett el. 

Férfiak és nők kivétel nélkül, egyaránt előszeretettel hordták ezeket a magasított talpú lábbeliket. Talán nem tudtad, de az egyik leghíresebb rajongójuk David Bowie volt, aki maga is előszeretettel viselt ilyen cipőket performanszai során.

A ’80-as években ugyan kicsit csillapodott a platformos őrület, de a ’90-es évek legendás brit divattervezője, Vivien Westwood újra visszahozta a divatba. Az új erőre kapott platform-őrületnek köszönhetően Naomi Campbell is egy ilyen cipőben esett el a kifutón, de a Spice Girls platformcipői feledtették ezt a bakit. Ezután pedig időről időre visszatér a köztudatba platformos cipő és annak számtalan változata.

 

Platformos cipő és platformos szandál – mik ezek?

 

Ahogy fejlődött a divat és megújultak az igények, úgy alakultak ki a platformos cipők különböző típusai is. Alapvetően azokat a cipőket tekintjük magasított talpú lábbeliknek, amelyek minimum 3-10 cm magas talppal rendelkeznek. A talprész kialakítása igencsak változatos: lehet telitalpú, éktalpú, de a lábbeli kialakításától függően, akár 2 részre is oszthatók.

vagabond casey borgo

Platformos cipőtípusból pedig nincs hiány, alig akad olyan fazon, amiből ne létezne magastalpú változat. Ha kicsit jobban szétnézünk a kínálatban, akkor bebújós cipők, tűsarkúk, csizmák, de akár platformos szandálok is a kosarunkban landolhatnak. 

 

Miért ajánlott a platformos cipő? 

Elsősorban azért, mert nem kell lemondani a kényelemről és a magabiztos közlekedésről azért, hogy nyújtsunk néhány centit a magasságunkon. Másodsorban pedig azért, mert a telitalpú platformcipők kevésbé terhelik meg a gerincoszlopot. Ennek egyik legjobb példája, hogy bár meg van emelve a boka, mégis kisebb terhelés éri a lábfej elülső részét.

Ráadásul akár sportos, akár elegáns vagy vagány megjelenésre törekszel, a magasított talpú lábbelikben nem fogsz csalódni. A platform cipők között stílusban és színben is megtaláljuk azt a tökéletes darabot, ami végül felteszi a pontot az i-re. 

 

A platformos szandál külön kategória

Igaz, hogy a platformos szandálok megjelenése nem annyira kecses és törékeny, mint egy másik, légiesebb kialakítású szandálé. Ettől függetlenül mégsem kell első látásra elvetni ezeket a szandálokat, hiszen még így stílusos megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek. Kitűnően kombinálható farmernadrággal, szoknyával és mini- vagy maxi ruhával is. 

tamaris szandál

Igazán egyedivé teszi az outfitet, ha a platformos szandál orra nyitott, ráadásul a változatos szín- és anyagvilág gondoskodik a sosem unalmas megjelenésről. Tavasszal és nyáron dögös kiegészítője lehet a lengébb, de a csábításra hajló ruházatnak is. 

Ha például Tamaris pántos verzióra esik a választásod, még szexibbé teheted a megjelenésed. A pántok típustól függően állhatnak keresztbe, de körkörösen is futhatnak a bokádig vagy akár feljebb is, de ez még csak a jéghegy csúcsa. 

 

Indul a szezon: találd meg a hozzád illő platformos szandált

Válogass a Borgo változatos kínálatában és találd meg a neked leginkább tetsző platformos szandált. Nem kell többet boltba járással bajlódnod: csak keress rá a szandál webáruház virtuális polcain a kínálatra és találd meg a kedvenceidet. A Borgoval egyszerűen és kényelmesen felkészülhetsz a nyári szezonra, hogy az outfited mindig a hangulatodhoz és alkalomhoz illő legyen. 

borgo platform

 

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes  Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar...

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Feb 5, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Cipő, sneaker és #Wink rajongók figyelem! Örömmel osztjuk meg veletek legfrissebb blogbejegyzésünket, amelyben bemutatjuk, miért maradt az immár 30 éve alapított Wink brand a cipőipar megbízható és meghatározó szereplője....