Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes

 

Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar webshop a jobb választás? Összeszedtük hát az elérhető adatokat, sőt, mi is rendeltünk tőlük cipőt, hogy valós képünk legyen a folyamatokról.

 

Temu: minden hatóság, köztük a GVH is vizsgálódik

Azért ezzel kezdünk, mert ez mindent elmond szerintünk. Hirtelen érkezett egy hatalmas forgalmat generáló platform, mely gyanús árakkal operál, így a hatóságok egyből ráugrottak (Forrás: Forbes). A felforgatókat nem nézik jó szemmel, hisz valami turpisság mindig van az ilyen megoldások mögött: mert ugye,

hogyan adhat egy magyar nagykerben nettó 4000HUF értékű ruhát bruttó 600HUF-ért valaki kiskereskedőként?

No, de mi is pontosan ez a TEMU?

A Temu egy online piactér, mely 2022 szeptemberében indult útjára. A platform célja, hogy versenyezzen a kínai óriásokkal, mint az Alibaba és az AliExpress (+Amazon felkészül!), azáltal, hogy a kínai gyártók termékeit közvetlenül az amerikai és európai fogyasztóknak juttatja el. Így a közbeiktatott szereplők költsége eltűnik, tehát a termék olcsóbb lesz a végfelhasználónak.

Ugye milyen egyszerű és nagyszerű? Ja, NEM. Mutatjuk a negatívumokat…

 

 

30$ Temu veszteség minden rendelésen?

Nem kevés! Tehát úgy ér el hatalmas piacnyerést a vállalat, hogy fillérekért kínál árut, mely épphogy csak a gyártási költséget fedezi. Minden másról lemondva, sőt mi több, hatalmas reklám költést beleinvesztálva az eladási folyamatba, juttatja el a megrendelőnek a vágyott csomagot (Forrás: WIRED UK). Ez mit is jelent nagyban?

Évente 500-900millió USD veszteséget: csak a mostani eladásokkal számolva.

Az üzenete ennek nem annyira pozitív. Mert leigázó módban vannak most és ha majd átvették a hatalmat, szépen árat fognak emelni – akkor már monopol helyzetben. A vevő jár tehát rosszul hosszabb távon.

pénzégetés

 

Hamis termékek a Temun?

Mi nem nagyon találtunk ilyet, de a Time.com szerint sok designer perli a kínai céget, hogy az ő termékük hasonmásait látják viszont 100-ad áron az online piactéren (Forrás: TIME). A Pinduoduo (övé a Temu) vállalat szóvivője persze próbálta enyhíteni a támadásokat, hogy ők nem tudják minden egyes gyártó termékeit ellenőrizni eredet szempontból, – de (muhahha) rajta vannak.

 

 

Kell, hogy várj, várj is meg!

Türelmes ember vagy? Akkor jó, mert a hazai webshopokkal ellentétben temuzással 10-12 napot kell várni a megrendelésedre. Nálunk, a borgo-nál ugyanez maximum 2 munkanap, de törekszünk a másnapi kiszállításra. Sőt, csere mindig másnapra történik nálunk, míg

a Temu-nál: egyszerűen csak NINCS csere… a visszáru is csak egyszer ingyenes.

Szóval a #borgosztikus rugalmassági versenyben is alulmarad a Temu.

 

 

Skechers, Wink és Tamaris márka nincs a Temu-n!

A borgo 3 márkában viszi a hazai eladások nagy százalékát. Ez a Skechers, Tamaris és Wink cipők repertoárja, melyből majdnem a teljes palettát tartjuk – a Wink-et konkrétan társcégünkkel gyártjuk. Jól tettük, hogy nagymúltú márkákra építettük az üzletünket, mert kibírta a német cipőóriás (Zalando) betörését is – ahogy a Temut sem éreztük meg.

 

Öntsünk még több szemetet a világra? Biztos ezt akartuk?

Impulzusvásárlás az oka mindennek. A túlfogyasztás melegágya. Meglátjuk a szép Temu-fotót a telónkon, hirtelen érezzük azt a bizonyos “kell nekem” érzést és megnyomjuk a gombot… Máris lett 20 féle ruhánk, cipőnk, éneklő golyóstollunk szumma 7500ft-ból. Meg is érkezik két hét múlva, majd lassan kiderül, hogy jó, ha egyre szükséged volt.

Így a többi “izé” megy a szekrény sötét részébe, a cucc-vákuumba vagy a kukába, közvetve.

Szegény bolygónk így is nyögi az emberiség borzalmas méretű fogyasztási szorítását, erre jön egy “kráken”, ami még egyet rúg belé. Mint a WALL-E-ban a szemét felhőkarcolók, úgy vízionáljuk a jövőt lassan. Persze nem akarunk álszentek lenni, hisz a mi cipő webshopunk is a fogyasztásból él, csak hát a mértékek meg a célok… na!

környezetszennyezés

 

Etika, azaz Temus, tedd szívedre a kezed!

Itt jönne a “vásárolj hazait” mondat, de azért ennél mélyebbre mennénk. Mert ugye tudjuk, hogy neked ez most pont nagyon megéri: a Temun 20ezerből milliomosnak érezheted magad egy napra. Nem is zavarnánk meg a kényelmedet, épp csak azzal, hogy

gondoltál arra, hogy ha mindenki jól beTemuzna, akkor a fél EU munkanélkülivé válna?

Hogy igenis védeni kell a hazai (EUs) piacot, mert “nap végén” nálunk pattog a labda? Ja hogy az drága neked… értem. Na az milyen drága lesz, ha majd emelik az áraikat és neked már nem lesz bevételed sem, hogy újra rendelj?! Mondjuk ez elég borúlátó verzió, viszont az az érzés, amikor tudod, hogy “jó helyre” ment a pénzed, melyből a sarki családi bolt épül és szépül, ami emberi és köszönnek, ha látnak…  egyszerűen !

 

Összegezzük: Temu vagy magyar webshop?

Adjunk tanácsot? Mi nem égetünk boszorkányt. Viszont ha valós verdikt kell, egyértelműen a komoly múlttal rendelkező magyar webshopkat ajánljuk az olcsón igázó, kínai helyett. Reméljük a világ is észhez tér magától (hö?). Viszont ismerve vásárlóinkat, akiknek fontosak a 4.9*-os (by Google) Borgo Cipő Webshop alapismérvei (gyors szállítás, azonnali csere, kedves és emberi ügyfélszolgálat, eredeti termékek, valós gazdasági modell), azoknak elképzelhetetlen, hogy kielégítő legyen a Temu “végtelen” kiszállítása, nem létező telefonos ügyfélszolgálata, környezetkárosító hatása… Tehát mi megnyugodhatunk lojális ügyfeleink vállán, de mi lesz a többi hazai résztvevővel?

Na, ez RAJTAD múlik!

(Pláne, hogy a hazai e-kereskedőkre rájár a rúd. Visszaesett a forgalom per megrendelés és a darabszámok is. Mindemellett itthon a Posta csakazértis kiajánlásával nehezedik a napi operáció, hisz 1. le kell fejleszteni milliókért a modult 2. be kell illeszteni a napi rutinba; leoktatni az új folyamatot. Így elmondhatjuk, hogy 2024 sok, nyílt-sisakos társunknak a véget jelenti majd.)

 

UPDATE: 2024. áprilisában fennakadások jelentkeztek az óriás-cégnél, és a megszokott szállítási időn túl +7-14 napot kellett várni a megrendelésekre. A hirdetések is leálltak teljesen: sem a Google, sem a FB sem más csatorna nem jelenített meg egyetlen kreatívot sem, annak ellenére, hogy márciusban még teljesen ledominálták a konkurenseket, brutálisan túlköltve az értelmezhető szinten. Mindeközben a GVH és az EU is próbálja elejét venni a kínai “támadásnak” – friss hír például, hogy a BYD elektromos autóira is komoly bűntetővámot fognak kivetni, hogy megmentsék az autóiparban dolgozó európai munkerőt. Tehát elmondható, hogy nem marad következmények nélkül egy “csak pénzzel” nyomuló giga vállalat.  

Teljes Sneaker Kollekció

Sneaker újdonságok: a hivatalos webáruháztól

denes szabo

A cikk írója: Szabó Dénes (author)

Dénes inkább a webshopokhoz ért mint a cipőkhöz. Imádja a kereskedelmet, igaz néha sokat bosszankodik feleslegesen az elmúlt évek globális fejleményein. Szeret írni és informálódni a virtuális tér aktuális világáról. A borgo webshopot 2019 óta vezeti.

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Feb 5, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Cipő, sneaker és #Wink rajongók figyelem! Örömmel osztjuk meg veletek legfrissebb blogbejegyzésünket, amelyben bemutatjuk, miért maradt az immár 30 éve alapított Wink brand a cipőipar megbízható és meghatározó szereplője....

Több Skechers 1 helyett: lehet választani?

Több Skechers 1 helyett: lehet választani?

Jan 4, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sziasztok cipőrajongók! Ma izgalommal mutatjuk be nektek a legújabb Skechers cipőkollekciót, amely nem csak a lábaitoknak, de az egész stílusotoknak is egy fantasztikus lendületet ad. Büszkék vagyunk, hogy Magyarországon a mi...