Bárki bármit mondjon, a magassarkú szandál öltöztet: lehet szexi, elegáns vagy bohém, hűen tükrözi a nagybetűs Nőt, aki viseli. Persze az már más kérdés, hogy a magassarkú cipő hajnalán még csak nem is nők öltötték magukra ezt a lábbelit, hanem a férfiak. Kíváncsi vagy rá, hogy miért?

 

A híres designer, Christian Louboutin (a piros talpú cipők pápája) szerint azért szeretik a nők annyira a magassarkú cipőt, mert viselésük olyan, mint az orgazmus. Hogy jutott Louboutin erre a következtetésre? Nos, a francia tervező olvasott egy tanulmányt, amiben azt állították, hogy a magassarkú lábbelikben a nők úgy tartják a lábfejüket, mint az orgazmus közben. Éppen ezért, ha egy ilyen szexi, nőies magassarkú cipőt vesznek fel, az a gyönyör pillanatára emlékezteti őket. Ennek ellenére, ezt a divatos kiegészítőt is a férfiaktól örököltük.

magassarkú cipő

 

Magassarkú cipők és férfiak: Perzsiában kezdődött minden

Ha nagyon messzire szeretnénk visszanyúlni a történelemben, akkor azt mondanánk, hogy a magassarkú cipőket már a X. században ismerték. Legalábbis Perzsiában, ahol kifejezetten a lovas katonák számára készült a státuszszimbólumként is szolgáló lábbeli, ami vágta közben segített a sereg tagjainak a nyeregben maradni. Még akkor is, amikor a nyilazás miatt felemelkedtek néhány pillanatra a nyeregből.

A perzsa követségeknek köszönhetjük azt is, hogy végül Európában is újra reneszánszát kezdte élni a műfaj. Amikor ugyanis a XVII. század környékén a perzsa sah követei Európa udvarait járták és az oszmánok ellen kértek katonai támogatást, az arisztokrata férfiaknak is megtetszett a viselet.

Főként azért, mert ezzel is kifejezhették nemesi mivoltukat. A cipők ára miatt ugyanis csak azok engedhették meg maguknak a divatos magassarkú cipőt, akik egyfelől volt elég pénze egy ilyen drága mulatságra, másfelől nem kellett dolgoznia. Akkoriban még korántsem hódításra és praktikus viseletre készültek ezek a cipők, kizárólag arra, hogy az arisztokrácia férfi tagjai megkülönböztessék magukat honfitársaiktól.

Az újonnan erőre kapó trend egyik leglelkesebb képviselője egyébként pont a Napkirály, azaz XIV. Lajos volt. Amellett, hogy a király 162 cm-es magasságának szüksége volt némi tupírozásra, még hiúsági kérdést is csinált a magassarkú cipőkből. A lábbelik könnyed felső részét színes anyagokból varratta, míg a sarkakon kezdetben komplett csatajelenetek keltek életre. Később azonban eljött a piros cipősarok kora is: királyi rendeletben rögzítették, hogy piros cipősarkakon csak a király járhat, illetve azok a kegyencek, akiknek ezt a kiváltságot Őfelsége engedélyezi.

magassarkú

 

Magassarkú szandál: a nők sem akartak lemaradni

Ahogy telt-múlt az idő, az arisztokrata hölgyek körében is egyre népszerűbbé váltak a többcentis sarkak. Persze idővel és a közízlés változásával a méretek és a formák is átalakultak. Egyrészt a felsőbb osztályhoz tartozó férfiak és nők egyre magasabb sarkokon jártak, hogy még inkább meg tudják határozni a társadalomban elfoglalt státuszukat. Mondjuk erről azért a különböző csipke díszítések, csatos berakások és ékköves díszítések is gondoskodtak.

Másrészt arról sem érdemes elfeledkeznünk, hogy kezdetben nem volt se külön bal- vagy jobb lábas cipő, se férfi vagy női sarok. Idővel azonban ezeknek is eljött az ideje: a férfiak sarka robosztusabb, a nőké pedig keskenyebb lett.

Bár a férfiak viselték először, a magassarkú szandál és cipő viszonylag hamar a nők terepévé vált. Hogy miért? Nos, arról megoszlanak a vélemények, hiszen a sztereotípia szerint ezek a lábbelik kényelmetlenek, nem lehet bennük járni és még a sarkok kopogása is zavarja a csendre vágyó szomszédokat.

Ennek ellenére – vagy éppen ezért – a magassarkú szandál az egyik legfontosabb kiegészítővé vált. Amellett, hogy egyedivé teszi a mindenkori megjelenést, kecsessé varázsolja a bokát és megnyújtja a lábat. A magas sarkakon való ringatózás pedig csábossá teszi a járást is. Nem véletlen, hogy a híres szexszimbólumok, mint például Sarah Jessica Parker vagy Lady Gaga is előszeretettel viselik ezeket a darabokat – főleg ha Jimmy Choo embléma van rajta és egy  Oscar de la Renta ruha is kombinálható hozzá.

magassarkú szandál

 

A forradalom folytatódik: a magassarkú szandál a tökéletes kiegészítő

A XVII. század óta trendek jöttek és mentek, de a magassarkú cipő és idővel a roppant nőies magassarkú szandál mindig visszatalált a gardróbszekrényekbe. Lehet bokapántos, vagy orr nélküli, 14 vagy csak 8 centis: a magassarkú szandál a szexi megjelenés szimbólumává vált.

Szinte nincs is olyan nő a világon, akinek ne lenne legalább egy szexi magassarkú szandálja és magassarkú cipője. Előbbi főleg nyáron tesz jó szolgálatot, amikor nemcsak engedi lélegezni a lábat a forróságban, de hol játékossá, hol hihetetlenül elegánssá varázsolja a megjelenést.

Szoknyához, egy lenge ruhához, de egy könnyed nyári kosztümhöz is kitűnő választás, hiszen az elegánsabb darabok a formális öltözködés elengedhetetlen kiegészítői. Ott van példának okáért a Tamaris fekete magassarkú szandálja, ami színében és formájában is megállja a helyét az üzleti életben. Ezzel ellentétben, a tűsarkú változattal bármilyen partiszettet meg lehet koronázni.

Tamaris magassarkú szandál

De említhetnénk még a decens Högl magassarkú szandálokat, amik elegáns határozottsággal ruházzák fel a viselőjét. Amennyiben a játékosabb darabokat kedveled, a Vagabond Pauline modellje vagy az ellenállhatatlan narancssárga pántos magassarkú szandálja is hihetetlenül nőies választás.

Vagabond magassarkú cipő

 

Dobd fel az outfited: szerezd be a saját magassarkú szandálod

Nézz szét a Borgo kínálatában és találd meg a hozzád illő, tökéletes darabot. Tavaszra és nyárra, kosztümhöz vagy szoknyához, farmerhez vagy nyári ruhához: nincs olyan ruhadarab, amit ne tenne szuperelegánssá vagy szexivé a jól megválasztott magassarkú szandál.

 

Borgo magassarkú

 

 

Készülj fel a nyárra és szerezd be könnyen, egyszerűen és biztonságosan a kedvencedet. Attól sem kell tartanod, ha esetleg rossz lesz a kiválasztott méret vagy mégsem tetszene a színe. Csak jelezd nekünk, mi pedig a kézből kézbe cserével másnap már cseréljük is. Gyorsan és kényelmesen. Amolyan: Borgosan.

másnapi csere webshop

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes  Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar...

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Feb 5, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Cipő, sneaker és #Wink rajongók figyelem! Örömmel osztjuk meg veletek legfrissebb blogbejegyzésünket, amelyben bemutatjuk, miért maradt az immár 30 éve alapított Wink brand a cipőipar megbízható és meghatározó szereplője....