Ma már nehéz elképzelni az életet nélkülük, de volt idő, amikor sneaker cipő kizárólag sportolók számára készült. A 20. század eleje óta viszont nagyot változott a világ, 2021-re a sneaker a sportpályákon túl a kifutók és az utcai viselet világát is meghódította. És nem véletlenül: ezek a tavaszi sneaker cipők extra kényelmesek, ráadásul rendkívül jól kombinálhatók bármilyen öltözködési stílushoz és évszakhoz.

A sneaker cipő története viszonylag régre, az 1920-es évek környékére nyúlik vissza. A korai kezdetek ellenére azonban el kellett telnie néhány évtizednek ahhoz, hogy ez a mozgásra szabott, rendkívül kényelmes sportcipő már ne csak a sportolók kedvence, hanem széles körben keresett és kultikus mindennapi viselet legyen.

Népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy akarva akaratlanul mindannyian találkoztunk már néhány híres márkával és ikonikus darabjaikkal. Biztos te is hallottál már a Skechers sneakerek sikeréről , vagy épp a divatos Vagabond cipő szemet gyönyörködtető és lábat kényeztető sneaker újdonságairól.

Tamaris cipő

 

De mi is az a sneaker?

A sneaker cipő alapvetően a testmozgáshoz és aktív sportoláshoz tervezett sportcipő. Ami azonban mégis megkülönbözteti őket az egyszerű tornacipőtől vagy edzőcipőtől, hogy rugalmas kialakításuknak köszönhetően nagyon kényelmesek és jól alkalmazkodnak a láb formájához. Ami pedig a kopásálló gumitalpat illeti, magabiztos járást biztosít nemcsak a száraz, de a nedves és csúszós talajon is, ami testmozgás közben nem elhanyagolható tényező. Emellett a fejlett gyártási technológiának köszönhetően vannak olyan fajták, amelyek memóriahabos kialakítással kerülnek a boltok polcaira.

Hosszú távon nagyon hálás lesz a talpad ezért a figyelmességért, mert a memóriahabbal ellátott sneaker miatt még egy kényelmes séta, intenzív futóedzés vagy teniszmeccs közben is azt érzed majd, mintha felhőkön lépdelnél.

Ennek köszönhető, hogy a talprész tökéletesen illeszkedik a lábformádhoz. Mozgás közben azokat a pontokat támasztja meg, amelyekre a legnagyobb nyomás helyezkedik. Könnyed, magabiztos léptek várnak így rád és a tempódra sem lesz panasz.

Skechers tavaszi sneaker

 

A sneakerz trendi és népszerű – nem véletlenül!

Bár ma már szinte minden világmárka előrukkolt a saját sneaker kollekciójával. Ilyen például a kifejezetten a sneakerekre építő Skechers, vagy a komolyabb darabokkal is operáló Vagabond. Közös jellemzőjük az univerzalitás. Korosztálytól és nemtől független, nők és férfiak, kicsik és nagyok számára egyaránt divatos, kényelmes lábbeli, ami még az egyszerű utcai megjelenésnek is trendi frissességet kölcsönöz.

Színben és formában is rendkívül jól kombinálhatók például farmerhez, de akár egy bohókás tavaszi ruhához is. Az egyik legjobb példa erre a női Skechers sneaker 2021-es választéka, amiben a szivárvány szinte minden árnyalata megtalálható, így a választottad az önkifejezésed formája lesz.


Valószínűleg ez a sokszínűség az egyik oka annak, hogy a Skechers sneakerek a világ egyik legkeresettebb cipőfajtájává váltak, például a Skechers Uno – Stand on Air piros női sneaker is igazán dögös választás. Persze azért a trónkövetelők mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen a Knup I-Cax 523 sötétkék női sportcipője és a Tamaris klasszikus fehér lábbelije is káprázatos darab. Kétségkívül ott a helyük 2021 legtrendibb sneakerei között.

Knup cipő

 

Mosható-e a sneaker mosógépben?

 Vannak, akik azt mondják, hogy semmiképpen se használjunk mosógépet és kizárólag kézi mosással tisztítsuk kedvenc szerzeményünket. Ezzel ellentétben akadnak olyan vélemények, amelyek a mosógépes tisztításra szavaznak, mégpedig az egyszerűség és gyors tisztítás jegyében.

Ha minket kérdezel, mi azt mondjuk, hogy az igazi válasz az attól függ, milyen sneaker tulajdonosa vagy. Amennyiben bőr felsőrésze van a csukádnak, semmiképpen ne tedd be a mosógépbe, ehelyett víz- és foltlepergető termékekkel, bőrtisztító krémekkel ápolhatod kedvencedet. Akkor sem javasoljuk a mosógépet, ha velúr vagy nubuk a sportcipőd anyaga, ellenben a tisztító termékekkel itt sem lőhetsz mellé.

Ezeken kívül azonban, a nem bőrből készült darabokat nyugodtan moshatod mosógépben, csak tegyél meg néhány óvintézkedést: tedd párnahuzatba a cipőket és vedd ki belőlük a cipőfűzőt. A programokat tekintve válassz egy gyengébbet, mosás után pedig a levegőn hagyd megszáradni a lábbeliket, ne használj szárítógépet. A memóriahabos sneakereket pedig legalább 10-12 óráig hagyd száradni, hogy megmaradjon a tartása.

Vagabond cipő

Fun fact – miért ilyen hosszú a sneaker cipőfűző?

 Talán te is szembesültél már azzal a problémával, hogy egyes cipőkhöz mintha kissé túl hosszú lenne a cipőfűző. Ennek azonban megvan a maga oka. Egyfelől a gyártók sztenderd méretű cipőfűzőkkel dolgoznak és azonban az egyes cipők méretbeli különbségei eredményezhetnek vicces pillanatokat.

Másfelől ma már a cipőfűző megkötésének is vannak divatos módjai, főleg a sneakerz kultúrában. Éppen ezért időnként tényleg szükség van a hosszabb fűzőkre, főleg akkor, ha stílusos és feltűnő eredményre vágysz. És melyik márka akarna gátat szabni a kreativitásnak?

Találd meg te is a hozzád illő darabot és tedd egyedivé a megjelenésedet a rád szabott, kényelmes sneakerrel. A választékra, az akár másnapi kiszállításra és ingyenes cserére biztos nem lesz panaszod.

másnapi csere webshop

További trendekről és akciókról olvashatsz,
ha feliratkozol a #borgosztikus blogra!

Ezeket olvastad már?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Temusok figyelem: magyar webshop vs. kínai dömping divat?

Mar 7, 2024 | szerző: Szabó Dénes  Őrület söpör végig a világban. Főleg Európában nagy az érdeklődés. A Temu betörte az ajtót a filléres áruival és mindenkitől el is venné a piacot az öreg kontinensen. Sokakat izgat hát itthon is a kérdés: Temu vagy magyar...

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Cápák között: avagy a sneaker világ 7 új ragadozója

Feb 28, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Sneaker lázban ég a világ az elmúlt 4-5 évben. Mondhatni óriási az érdeklődés az egész bolygón (hivatkozva a Grand View Research USA adataira). A borgo webshopban is 70%-ban sneakereket árulunk. Van aki télre is ezt hordja és...

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Új generációs Wink cipő: 5 ok a csúcskényelem mellett

Feb 5, 2024 | szerző: Donáth Kitty  Cipő, sneaker és #Wink rajongók figyelem! Örömmel osztjuk meg veletek legfrissebb blogbejegyzésünket, amelyben bemutatjuk, miért maradt az immár 30 éve alapított Wink brand a cipőipar megbízható és meghatározó szereplője....